Rosé des Riceys: een verborgen schat in de Champagnestreek

De wijnstreek Rosé des Riceys, gelegen in de zuidelijke Champagnestreek in Frankrijk, is een bijzondere en relatief onbekende regio met een rijke geschiedenis en unieke wijnen. In dit artikel nemen we een duik in de geschiedenis van deze fascinerende wijnstreek, de verschillende wijnstijlen die er geproduceerd worden, de belangrijkste druivenrassen en de diverse substreken die het gebied rijk is.

Geschiedenis van Rosé des Riceys

Rosé des Riceys ligt in de Côte des Bar, een van de vele wijngebieden van de Champagnestreek. De geschiedenis van de wijnproductie in dit gebied gaat terug tot de Romeinse tijd. In de 12e eeuw werd de wijnbouw in de regio verder ontwikkeld door de cisterciënzers, die een grote invloed hadden op de wijnbouw in de hele Champagnestreek. Door de eeuwen heen heeft Rosé des Riceys zich ontwikkeld tot een uniek wijngebied, dat zich onderscheidt door zijn bijzondere terroir en klimaat. Vlakbij Bourgogne, en toch producent van een merkwaardige rosé…

Wijnstijlen en druivenrassen

Hoewel de regio deel uitmaakt van de Champagnestreek, is Rosé des Riceys vooral bekend om zijn stille roséwijnen, die een heel ander karakter hebben dan de mousserende champagnes die men normaal gesproken associeert met de streek. De roséwijnen van Rosé des Riceys zijn gemaakt van de pinot noir-druivenvariëteit, die een belangrijke rol speelt in de Champagnestreek. Naast roséwijnen worden er ook mousserende champagnes en stille rode wijnen geproduceerd.

De stille roséwijnen van Rosé des Riceys zijn uniek in hun stijl en smaak. Ze worden gekenmerkt door een opvallende zalmroze kleur en een complex en verfijnd smaakprofiel, met aroma’s van rood fruit, bloemen en kruiden. Deze roséwijnen kunnen zowel jong worden gedronken als enkele jaren worden bewaard, waardoor ze zich verder ontwikkelen en complexer worden.

De mousserende champagnes uit Rosé des Riceys worden geproduceerd volgens de traditionele méthode champenoise en kunnen zowel wit als rosé zijn. Ze zijn over het algemeen fris en levendig, met aroma’s van citrus, groene appel en brioche. De stille rode wijnen, hoewel minder bekend, zijn gemaakt van pinot noir en hebben een fruitig en elegant karakter, met tonen van kersen, frambozen en specerijen. Maar die vallen natuurlijk onder de Coteaux Champenois, waarover later meer.

Substreken van Rosé des Riceys

Rosé des Riceys bestaat uit drie kleine dorpen: Riceys-Haut, Riceys-Bas en Riceys-Haute-Rive. Elk van deze dorpen heeft zijn eigen unieke terroir, wat resulteert in wijnen met subtiele verschillen in smaak en karakter. De bodems in de regio variëren van kalksteen tot klei en mergel, wat bijdraagt aan de complexiteit van de wijnen die er worden geproduceerd. Het klimaat in Rosé des Riceys is over het algemeen koeler en vochtiger dan in de rest van de Côte des Bar, waardoor de druiven langzaam en gelijkmatig rijpen en zorgen voor een mooie balans tussen frisheid en rijp fruit in de wijnen.

Riceys-Haut is het grootste en meest bekende dorp van de drie en staat bekend om zijn hoogwaardige roséwijnen. De wijngaarden in dit gebied zijn gelegen op de hellingen van de valleien, waar ze profiteren van een goede blootstelling aan de zon en een uitstekende drainage.

Riceys-Bas, gelegen in het zuidwesten van de wijnstreek, is iets kleiner dan Riceys-Haut en heeft een vergelijkbaar terroir. De wijnen uit dit gebied zijn ook van hoge kwaliteit en delen veel kenmerken met die uit Riceys-Haut.

Riceys-Haute-Rive is het kleinste en meest afgelegen dorp van de drie. De wijngaarden in dit gebied liggen op hogere hellingen en profiteren van een koeler klimaat, wat resulteert in wijnen met een frisser en levendiger karakter.

Dus?

Rosé des Riceys is een bijzondere en relatief onbekende wijnstreek in de zuidelijke Champagnestreek, die een unieke en fascinerende geschiedenis heeft. De regio is vooral bekend om zijn stille roséwijnen, die gemaakt zijn van de pinot noir-druivenvariëteit en zich onderscheiden door hun complexe en verfijnde smaak. Naast de roséwijnen worden er ook mousserende champagnes en stille rode wijnen geproduceerd in de regio.

De wijnstreek bestaat uit drie kleine dorpen, elk met hun eigen unieke terroir en klimaat, wat resulteert in subtiele verschillen in de wijnen die er worden geproduceerd. Voor wijnliefhebbers die op zoek zijn naar iets bijzonders en unieks, biedt Rosé des Riceys een schat aan ontdekkingen en verrassingen. Probeer de verschillende wijnstijlen en dorpen van deze fascinerende regio en ervaar de rijke geschiedenis en het vakmanschap dat achter elke fles schuilgaat.

Dit artikel is een voorbeeld in de categorie ‘medium’lengte. Het is informatief genoeg om ook echte wijnliefhebbers aan te spreken, terwijl het toch beknopt is en je het in enkele minuten kunt lezen. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?