Sherry: een verborgen schoonheid…

Geen idee waarom sherry zo weinig populair is. Heeft het te maken met de bar van eenieders oma, waar een simpele sherry jaar-in jaar-uit elke kerstdag werd meegesleept todat het vocht écht niet meer te genieten viel.

Of is het te wijten aan het sokken-aroma van nogal wat producten die je in de reguliere handel vindt aan net geen vijf euro? In elk geval moeten we een lans breken voor de échte sherry want dat is een vat vol complexe smaken en geuren die ons zomaar te beurt kunnen vallen als we even opletten…

Romeinse tijd

Sherry is een versterkte wijn die wordt geproduceerd in de regio rond Jerez de la Frontera in Andalusië, Zuid-Spanje. De geschiedenis van sherry gaat terug tot de Romeinse tijd, toen de regio al bekend stond om zijn wijnen. In de 16e eeuw ontwikkelde sherry zich tot de versterkte wijn zoals we die vandaag kennen.

De productie van sherry begint met de palomino-druif, die voornamelijk in de regio rond Jerez wordt verbouwd. De druiven worden geoogst en geperst om het sap te extraheren. Het sap wordt vervolgens vergist en de jonge wijn wordt opgeslagen in eikenhouten vaten die zijn gevuld tot ongeveer vijf zesde van hun capaciteit. Deze vaten worden vervolgens opgeslagen in rijen, waarbij de bovenkant van elk vat op natuurlijke wijze wordt afgedekt met een laagje flor, een natuurlijke gist die groeit op de wijn.

Flor als beschermheer en voedstermoeder

Flor is een essentieel onderdeel van de productie van sherry en speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van de smaak van de wijn. De gistcellen bedekken de wijn en voeden zich met de suikers en zuren in de wijn, waardoor de smaak van de wijn wordt beïnvloed. De flor beschermt de wijn ook tegen oxidatie en zorgt ervoor dat de wijn fris blijft.

Naarmate de wijn ouder wordt, wordt de flor langzaam afgebroken en begint de wijn te oxideren. De wijn krijgt dan een donkerdere kleur en ontwikkelt aroma’s van noten, karamel en gedroogd fruit. Er zijn verschillende types sherry, afhankelijk van het productieproces en de rijpingstijd.

Sherry in types en smaken

Fino is een droge sherry die wordt geproduceerd met behulp van de flor. De wijn heeft een lichtgele kleur en heeft aroma’s van amandelen en citrusfruit. Fino wordt meestal geserveerd als aperitief en gaat goed samen met allerhande tapas. Instant fun vooral onder een Spaanse zon.

Manzanilla is een lichtere en drogere variant van Fino die wordt geproduceerd in de kustplaats Sanlúcar de Barrameda. De invloed van de zee zorgt voor een uniek karakter en geeft de wijn een lichte zoutsmaak. Ideaal voor bij gerechten met een toetsje zout, maar probeer hem zeker ook bij een schotel die een tikje zoet is.

Amontillado is een sherry die aanvankelijk onder flor rijpt, maar later zonder flor wordt blootgesteld aan oxidatie. De wijn heeft een amberkleurige tint met aroma’s van noten, hout en gedroogd fruit. Amontillado wordt meestal geserveerd als aperitief of bij voorgerechten.

Oloroso is een sherry die volledig is blootgesteld aan oxidatie en heeft daarom een diepere kleur en rijkere smaak dan andere sherry’s. De wijn spreidt aroma’s van karamel, rozijnen en noten tentoon en is meestal zoeter dan andere sherry’s. Oloroso gaat goed samen met sterke kazen en desserts. Een oloroso op zijn tijd gekomen, dat is op zich al een feest.

Palo Cortado is een zeldzame sherry die het beste van zowel Fino als Amontillado combineert. De wijn begint als Fino maar verliest dan de flor, waardoor de wijn zich ontwikkelt tot een Amontillado-achtige sherry met een complexe smaak en een donkerdere kleur. De wijn ontleent zijn wat mystieke naam aan een eenvoudig administratief gebeuren waarbij de keldermeester de verticale krijtstreep met een horizontale vervolledigt… Niettemin één van de grootste wijnen uit de streek en beslist onderkend.

Cream sherry is een blend van Oloroso en Pedro Ximénez-sherry. Hij heeft een zoete smaak en een donkerbruine kleur en wordt meestal geserveerd als dessertwijn.

Pedro Ximénez (PX) is een zoete sherry die wordt geproduceerd met de Pedro Ximénez-druif. De druiven worden na de oogst gedroogd in de zon, waardoor de suikers geconcentreerd worden. De wijn heeft een donkere kleur en heeft aroma’s van rozijnen, chocolade en koffie. PX is een uitstekende keuze als dessertwijn en gaat goed samen met chocolade en gedroogd fruit.

Sherry inzetten bij de maaltijd

Sherry wordt meestal geserveerd als aperitief of bij voorgerechten, maar kan ook als dessertwijn worden geserveerd. De meeste sherry’s worden gekoeld geserveerd en moeten binnen enkele weken na opening worden geconsumeerd. Maar diverse mogelijkheden liggen open, gaande van een kruidig soepje tot stevige stoofschotels. Serveer sherry niet zomaar af.

Kortom, sherry is een unieke en complexe wijn met een lange geschiedenis en een breed scala aan smaken en aroma’s. Droog, zoet, fruitig, kruidig, of net oxidatief: sherry kan het allemaal. Je moet er enkel je eigen geest voor openen.

Dit artikel is van het type ‘medium lang’. Ideaal om klanten een vrij grondig idee te geven van sherry. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?