Spanje: De Monsant, een opkomende speler

De streek van de Monsant in Spanje is een relatief onbekend wijnbouwgebied, gelegen in het noorden van Catalonië, tussen de steden Tarragona en Lleida. Het gebied is genoemd naar de berg Montsant, die het gebied domineert en bescherming biedt tegen koude noordenwinden. Het kerngebied is veel bekender want daar bevinden we ons in de regio van Priorat…

De wijnbouw in de Monsant is al eeuwenoud, maar het is pas in de afgelopen decennia dat het gebied is uitgegroeid tot een van de meest veelbelovende wijnregio’s van Spanje. Het klimaat in de Monsant is mediterraan, met hete, droge zomers en milde winters, en de bodem bestaat voornamelijk uit leisteen en graniet.

De belangrijkste druivenrassen in de Monsant zijn grenache, carignan, syrah en tempranillo. Deze druiven gedijen goed in de klimatologische omstandigheden en de bodem van de regio en produceren wijnen met een diepe kleur, complexe aroma’s en een volle, rijke smaak.

De wijnen van de Monsant zijn over het algemeen vol en krachtig, met fruitige en kruidige aroma’s en een goede zuurgraad. Grenache is de meest aangeplante druif in het gebied en staat bekend om zijn zoete en kruidige aroma’s van rood fruit en peper.

Hoewel de wijnen van de Monsant nog niet zo bekend zijn als die van andere Spaanse wijnregio’s, hebben ze de aandacht van wijnliefhebbers over de hele wereld getrokken vanwege hun hoge kwaliteit en uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De wijnproducenten in de Monsant zijn vaak kleinschalig en hechten veel waarde aan duurzaamheid en ecologische landbouwpraktijken.

De regio heeft ook een groeiend aantal wijnhuizen die biologische en biodynamische methoden gebruiken, wat resulteert in wijnen die niet alleen van hoge kwaliteit zijn, maar ook duurzaam en milieuvriendelijk geproduceerd worden.

Samenvattend is de Monsant een regio die zeker de moeite waard is om te ontdekken voor degenen die houden van volle en krachtige wijnen. Met een rijke geschiedenis en een groeiend aantal kwaliteitsproducenten, is het gebied een opkomende speler in de wereld van de Spaanse wijnbouw.

Dit artikel is van het type ‘medium lang’. Ideaal om klanten een vrij grondig idee te geven van het onderwerp. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?