Toscane, de zon helpt een handje

Toscane is een van de bekendste en meest prestigieuze wijnregio’s van Italië. Het is de thuisbasis van enkele van de meest beroemde wijnen van het land, waaronder de chianti en de brunello di montalcino. De regio is vooral bekend om zijn gebruik van de sangiovese-druif, die wordt beschouwd als de belangrijkste druif van Toscane.

Delicate sangiovese

Sangiovese is een druivenras dat veel voorkomt in Toscane en wordt gebruikt voor verschillende wijnen. Het ras staat bekend om zijn hoge zuurgraad en tannine, die de wijnen een lange levensduur geven. Sangiovese is een delicate druif die veel zon en warmte nodig heeft om te rijpen, de omstandigheden in Toscane zijn er dus perfect voor!

Een van de bekendste wijnen uit Toscane is de chianti. Deze wijn wordt geproduceerd in de Chianti-streek, die zich uitstrekt van Florence tot Siena. De wijn is gemaakt van minimaal 80% sangiovese-druiven, aangevuld met andere druivenrassen zoals canaiolo, colorino, en cabernet sauvignon. Chianti is een medium-bodied wijn met een hoge zuurgraad en tannines, en heeft aroma’s van rood fruit, zoals kersen en aardbeien, en kruiden zoals tijm en oregano. Sommige goede blindproevers menen er ook de geur van vogelzaad in te ontwaren.

Andere Toscaanse wijnen

Een andere belangrijke wijn uit Toscane is de brunello di montalcino. Deze wijn wordt gemaakt van 100% sangiovese-druiven en wordt beschouwd als één van de beste wijnen van Italië. Brunello di montalcino is een volle en complexe wijn met aroma’s van rijp fruit, tabak en leer. De wijn heeft ook een lange levensduur en kan tot wel 20 jaar worden bewaard.

Andere belangrijke wijnen uit Toscane zijn de vino nobile di montepulciano, de morellino di scansano en de carmignano. Deze wijnen worden allemaal geproduceerd met de sangiovese-druif en hebben hun eigen unieke smaak en karakter.

In Toscane zijn er ook enkele witte wijnen, waaronder de vernaccia di san gimignano. Dit is de enige witte wijn uit Toscane met een DOCG-classificatie en hij wordt geproduceerd in de stad San Gimignano. De wijn heeft een heldere strogele kleur en heeft aroma’s van wit fruit, citrus en amandel.

Toscane: voor elk wat wils!

Kortom, de wijnen van Toscane zijn een van de meest gevierde wijnen van Italië. Met sangiovese als de belangrijkste druif, biedt de regio wijnen van hoge kwaliteit en onderscheidend karakter. Of je nu een liefhebber bent van rode of witte wijn, Toscane heeft voor elk wat wils.

Dit artikel is van het type ‘medium lang’. Ideaal om klanten een vrij grondig idee te geven van Toscane. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?