Hoe werken zoekmachines?

Zoekmachines (‘search engines‘) zoals Google zijn de belangrijkste bron van nieuwe bezoekers voor uw website. Daarom is het goed dat u weet hoe ze werken.

Google schuimt het web af

Google schuimt voortdurend het internet af op zoek naar nieuwe of gewijzigde pagina’s. Telkens Google een pagina ontdekt, analyseert hij de inhoud ervan. Die inhoud wordt afgebroken tot sleutelwoorden (keywords). Die vertellen waarover een pagina gaat.

Ook houdt hij bij hoeveel links er naar die pagina liggen. Hoe meer, hoe beter. Dat alles slaat Google op in een gigantische database.

De volgorde van de lijst

Als een Google-gebruiker een zoekterm ingeeft, dan produceert Google een lijst met pagina’s die over dat onderwerp gaan. De volgorde van die lijst wordt bepaald door hoe ‘sterk’ de pagina over het onderwerp gaat, en door het aantal links naar die pagina.

Het spreekt voor zich dat een hogere plaats in de lijst met zoekresultaten beter is, want surfers zullen nu eenmaal eerst de bovenste resultaten proberen. Als ze dan vinden wat ze zoeken, dan stoppen ze met verdere resultaten te consulteren.

Een voorbeeld: Spaanse garnacha

Stel, u hebt een prima Spaanse wijn van de garnachadruif in uw assortiment. Uw website vermeldt ‘Spanje – Montsant – Garnacha’ en de prijs.

Een Google-gebruiker zoekt ‘Spaanse grenache’.

Zelfs al hebt u de beste wijn voor die klant, de kans dat u hem die fles zult verkopen is nul.

Want Google vindt niet dat uw pagina over Spaanse grenache gaat. Immers: geen van beide woorden komt voor op uw productpagina!

Daarom is het belangrijk om een stukje tekst te produceren. Zelfs een relatief korte tekst kan wonderen doen:

Ontdek deze heerlijke Spaanse garnacha uit de Montsant, een regio die als een hoefijzer omheen de wijngaarden van de beroemde Spaanse streek van Priorat ligt. De garnacha, in Spanje garnacha tinta genaamd, wordt in Frankrijk ‘grenache’ genoemd. De druif geeft zwoele, fruitige wijnen met een ferme scheut alcohol en vaak een toetsje chocolade en zwarte kers.

Met een tekst als bovenstaande is de kans groot dat Google uw pagina opneemt in de resultatenlijst: de beide zoekwoorden komen in de tekst twee keer voor.

Noot: deze tekst is amper 56 woorden lang. Ik raad aan om bij elk product een pagina te plaatsen met ongeveer 250 woorden.

Zal ik u helpen met de juiste inhoud voor uw website, zodat hij door Google wordt opgepikt?

PS. Raadpleeg deze gids, die gaat over optimalisatie voor zoekmachines specifiek voor de wijnsector.