Kan Artificiële Intelligentie over wijn schrijven?

Iedereen heeft de mond vol over ChatGPT, een toepassing van ‘machine learning’ die in staat is om over de meest diverse onderwerpen te schrijven.

Dat levert soms verbluffende resultaten op. Zo kan dit programma een serie instructies van één programmeertaal naar een andere omzetten. Of geeft het feilloze antwoorden op vragen zoals ‘welk fototoestel is het meest geschikt om beelden te maken van dit onderwerp’? Verder kan ChatGPT gedichten schrijven, moppen verzinnen en contracten uit zijn mouw toveren.

Opletten…

Maar als je ChatGPT een tekst laat schrijven over pakweg de wijnbouw in Vlaanderen, dan moet je als wijnliefhebber toch even in je haren krabben…

Zo beweert ChatGPT dat West-Vlaanderen het middelpunt is van de wijnbouw in deze contreien. Dat klopt natuurlijk niet: de grootste oppervlakte aan wijngaarden en het grootste aantal domeinen is geconcentreerd in Limburg.

Nog grappiger is het antwoord op de vraag welke dan de belangrijkste domeinen zijn in deze streken. Dit is wat ChatGPT ervan maakt:

Hieronder volgt een lijst met enkele van de grootste wijndomeinen in Vlaanderen:

  • Domaines des Templiers in Watou (West-Vlaanderen): Dit wijndomein is gelegen in het Zuiden van de provincie West-Vlaanderen en maakt wijnen van Chardonnay, Pinot Noir en Riesling druiven.
  • Château du Hénin in Hénin-Beaumont (West-Vlaanderen): Dit wijndomein is gelegen in het Westen van de provincie West-Vlaanderen en maakt wijnen van Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en Pinot Gris druiven.
  • Château Les Crayères in Rillaar (Vlaams-Brabant): Dit wijndomein is gelegen in het Zuiden van de provincie Vlaams-Brabant en maakt wijnen van Pinot Noir en Chardonnay druiven.
  • Château Sainte-Anne in Sint-Truiden (Limburg): Dit wijndomein is gelegen in het Zuiden van de provincie Limburg en maakt wijnen van Pinot Noir, Chardonnay en Riesling druiven.
  • Château de Beloeil in Beloeil (Hainaut): Dit wijndomein is gelegen in het Zuiden van de provincie Hainaut en maakt wijnen van Chardonnay, Pinot Noir en Cabernet Sauvignon druiven.

Dat is op vijf keer geschoten precies nul keer raak! Nog los van het krakkemikkige Nederlands…

Doe liever beroep op een mens van vlees en bloed dan dit soort nonsens op je website te zetten.