Colombard: Onderschatte wijndruif met veel potentieel

Colombard is een witte druivenvariëteit die voornamelijk wordt geteeld in het zuidwesten van Frankrijk en in Californië. Oorspronkelijk werd colombard voornamelijk gebruikt voor de productie van cognac en armagnac, maar in de afgelopen jaren is deze druivenvariëteit steeds meer op de voorgrond getreden als een interessante optie voor het produceren van monocepagewijnen.

Colombard is een krachtige en productieve druivenvariëteit die goed gedijt in warme klimaten. De druif produceert wijnen met hoge zuurgraad en aroma’s van citrus, tropisch fruit zoals passievrucht, en bloemen. Wanneer de colombard met zorg wordt verbouwd en gevinifieerd, kan het wijnen van hoge kwaliteit voortbrengen met een verfrissend karakter en een uitgesproken fruitigheid.

In Frankrijk is colombard vooral te vinden in de wijngebieden Gascogne en Charentes. Hier wordt het vaak geblend met andere witte druivenvariëteiten zoals ugni blanc, gros manseng en sauvignon blanc om frisse, fruitige wijnen te produceren die zowel jong als na enige rijping kunnen worden gedronken. In Californië wordt colombard, ook wel bekend als French colombard, vaak gebruikt als basis voor eenvoudige witte wijnen en als druivenvariëteit voor blends.

Hoewel colombard vaak wordt geassocieerd met eenvoudige en toegankelijke wijnen, zijn er wijnmakers die experimenteren met verschillende wijnbereidingstechnieken om het potentieel van deze druivenvariëteit te verkennen. Door het gebruik van eikenhouten vaten, sur lie-rijping of het inzetten van een langzamere gisting, kunnen colombard-wijnen meer complexiteit en diepte krijgen, wat resulteert in interessante en verleidelijke monocepagewijnen.

Kortom, colombard is een veelzijdige en onderschatte druivenvariëteit die, mits goed behandeld, wijnen kan voortbrengen met een fris en fruitig karakter. Het is zeker de moeite waard om deze druivenvariëteit te ontdekken en te proeven, zowel in blends als in monocepagewijnen, en te genieten van de verrassende diversiteit die colombard te bieden heeft.

Dit artikel is van het type ‘kort’. Ideaal om klanten een snel idee te geven over Puglia. Interesse om dit artikel te kopen voor uw website of catalogus?